Peilbuismetingen gaan door

Bij de percelen met drukdrains en de bijbehorende referentiepercelen zijn de afgelopen vier jaar metingen verricht om de grondwaterstand van de percelen te registreren. Door middel van deze metingen kan bepaald worden welk effect de vernattingsmaatregelen hebben op de grondwaterstand. Op enkele van deze percelen zijn fluxmeters geplaatst om de grondwaterstand automatisch af te kunnen lezen. Maar de meeste metingen binnen het IPV zijn handmatig uitgevoerd.

Indrukwekkende reeks

Om deze metingen te verrichten zijn 152 peilbuizen geplaatst op al deze percelen. Deze peilbuizen zijn smalle pijpen (een soort PVC-buis) die 2 meter diep in de grond zijn gestoken. Erop ligt een stoeptegel met gaatjes zodat de koeien de pijpjes niet stuk kunnen trappen. Het meten vindt plaats met een meetlint waaraan een loodje zit. Die laat je in de buis zakken totdat het loodje op het water plopt. Dan lees je af hoe diep (of ondiep) het water staat. En dat 152 keer. De afgelopen vier jaar zijn er 25.000 metingen geregistreerd. Een indrukwekkende hoeveelheid data!

Vrijwilligers

Door de hoeveelheid peilbuizen is het meten een flinke klus. Dit had niet gekund zonder de groep actieve vrijwilligers die hier bij betrokken zijn. Zij voeren de metingen uit, in de zomer wekelijks en in de wintermaanden één keer in de twee weken. Het langslopen van de peilbuizen op de percelen bij veehouder Elmer Kramer neemt zo’n 2,5 uur in beslag en in polder Zuiderveen ongeveer 5 kwartier.

Renée Vroom is zo’n vrijwilliger. Renée: “Ik woon hier niet zo ver hier vandaan en ben graag buiten. Daarom ben ik als vrijwilliger mee gaan draaien in dit traject. Vooral in de Corona-tijd bleek het een ideale activiteit. Afstand houden is geen probleem en je bent lekker in de buitenlucht bezig. Ik was dan ook blij dat dit doorging toen alles stilviel.”

Koeien

Renée vervolgt: “We hebben een pool met 7 vrijwilligers en 1 medewerker van Water, Land & Dijken (die inspringt als er gaten in het rooster vallen). De metingen worden verdeeld in twee groepen van twee personen. Eén groep loopt bij Elmer de buizen langs en de andere groep in het Zuiderveen.  Op donderdagochtend gaan we op pad, ongeacht het weer. Ik heb dan ook echt alle weersomstandigheden meegemaakt; van glibberen door het drassige land met je regenpak aan tot vroeg uit de veren vanwege de hitte van die dag. Niet gaan is geen optie want je werkt wel mee aan een onderzoek.

Het leukst zijn de metingen tijdens het weideseizoen. Dan loop je heerlijk tussen de koeien. Die zijn zo nieuwsgierig en komen altijd even een kijkje nemen. In het Zuiderveen kwam steeds dezelfde pink (jonge koe) even naar me toe om me te begroeten. Ik herkende haar aan haar oornummer. Ook zie je in het voorjaar de ontluikende natuur; nestjes in het weiland, pulletjes in de sloot en jonge haasjes achter elkaar aan rennend. Mooi om daar toeschouwer van te zijn. Daarnaast is het leuk om samen met de andere vrijwilligers te lopen. De samenstelling van de groepjes wisselt af en daardoor spreek je regelmatig weer een ander.”

Metingen gecontinueerd

Eind 2021 stopt het IPV programma in de huidige hoedanigheid. Echter Wageningen Universiteit Research vindt de datareeks van de peilbuismetingen zo relevant en uitgebreid dat ze gevraagd hebben om hiermee door te gaan de komende periode. Met een langere meetreeks wordt de data nog nauwkeuriger. Zonder vrijwilligers is het niet mogelijk om de metingen te continueren maar gelukkig blijven ze allemaal betrokken bij dit onderzoek!