Eerste lisdodde geoogst
Het was zover! Na twee jaar experimenteren stond er voldoende lisdodde in polder Zuiderveen om te oogsten. Begin november gingen we met verschillende machines aan de slag om te kijken wat werkt en wat niet.
2019 was een succesvol groeiseizoen. Een aantal vakken is goed dichtgegroeid en er is weinig lisdodde door ganzen opgegeten. Tijd om te oogsten. We hadden twee doelen: 1) verschillende oogstmethoden uitproberen, en 2) onderzoeken hoe lisdodde na de oogst volgend seizoen weer terug groeit.
Truxtor: komt overal maar minder subtiel
De eerste lisdodde hebben we geoogst met een multifunctioneel amfibievoertuig, de Truxor. Het amfibievoertuig rijdt in het vak. Dat is meteen een voor- en een nadeel: hij kan overal bij maar maakt mogelijk ook schade aan de wortels van de gemaaide lisdoddeplanten. Het is spannend om te zien welke lisdodde eind maart weer verschijnt. Dat de Truxor de planten alleen onder water kan afsnijden speelt daarin een rol; we verwachten dat daardoor mogelijk een deel van de planten uitvalt.
Het amfibievoertuig legt het afgesneden materiaal op de kade. Vanaf daar wordt het opgeraapt en versneden door een tweede machine, een combine.
Combinatie: efficiënt en beter materiaal
Efficiënter is de maai-zuig-combinatie, die deze twee handelingen in één keer doet. De maai-zuig-combinatie zie je ook veel langs de kant van de weg, waar hij vrij precies de grasbermen maait. Die precisie is een groot voordeel, omdat de machine gelijkmatig bóven het water kan knippen en gelijk versnipperen. Het materiaal is dus veel droger en kan beter worden verwerkt. Een maai-zuig-combinatie is een zware machine die alleen vanaf de kades kan werken. De maaiarm is 6 tot 7 meter lang. Dat betekent dat hij in polder Zuiderveen, met de bestaande indeling, maar circa 20% van de oogst kan binnenhalen.
Tweede oogst en monitoren hergroei
In totaal is ongeveer 0,5 hectare lisdodde geoogst. Het voornemen is om een tweede deel van de lisdodde te oogsten in februari, als de stengels verder afgestorven en droger zijn. Dan proberen we waarschijnlijk nog twee andere machines, een pistenbully en een handmachine uit de rietteelt. Volgend voorjaar krijgt het onderzoek vervolg met het monitoren van de hergroei.