Nieuwe technieken kosten tijd

Met de ervaringen van het eerste jaar drukdrainage in 2018 op zak, voeren we deze zomer wat verbeteringen door in het systeem. Bij een innovatieve techniek is het slim om je tijd te nemen, leerden we.

Zoeken naar de juiste techniek

Deze zomer werden de plastic drukvaten vervangen door robuuste, betonnen exemplaren. De plastic vaten bleken niet sterk genoeg voor de slappe veenbodem. Innoveren is niet alleen leren werken met een nieuwe techniek, het is ook zoeken naar de juiste techniek.

Voordat we de drukdrainage konden aanleggen moesten we lang op financiering wachten. Toen dat eenmaal rond was, wilden we snel beginnen. Misschien was dat te snel; het vervangen van de oude vaten kost nu tijd en geld. Verkeerde keuzes maken hoort bij innoveren, tegelijk is dit een wijze les: neem de tijd voor je aan de slag gaat, vertrouw niet alleen op externe partijen en doe ook zelf goed onderzoek.

Automatisering komt er echt aan

Ook de automatisering van de drukdrainage loopt enige vertraging op, maar de schop kan naar het lijkt in oktober in de grond. Als het werkt hoeft melkveehouder Elmer Kramer niet meer de drukvaten langs, maar bedenkt het systeem zelf of het in of uit moet pompen, aangestuurd door informatie over het grondwaterpeil en de vochtigheid van de bodem. Elmer ziet dat wel zitten: “Twee vaten handmatig bedienen is goed te doen, maar dat wordt anders als je uiteindelijk over het hele land drukvaten hebt staan. Als het systeem zichzelf regelt en je kunt met je smartphone op een afstand bijsturen, dan is het maar een hele kleine moeite. Uiteindelijk hoop ik dat er nog een soort van geheugenfunctie komt, waardoor je kunt instellen: dit moet het waterpeil worden, en zo lang mag je erover doen.”