Een nieuwe oogstronde: de beurt aan de pistenbully

Begin maart hebben we wederom lisdodde geoogst. Dit keer was de pistenbully aan de beurt. Wat brengt oogstmethode nummer drie?

Sinds 2019 groeit de lisdodde in polder Zuiderveen behoorlijk en lukt het ook de ganzen redelijk uit de vakken te houden. Eind november konden we voor het eerst een aantal vakken oogsten. Het belangrijkste doel van deze oogstrondes is om verschillende methodes uit te testen. Ook kijken we naar het effect van oogsten op de hergroei van lisdodde in het nieuwe seizoen. In november hebben we de Truxor en de maai-zuig-combinatie uitgeprobeerd.

Pistenbully lijkt veel op Truxor

Afgelopen maart was de beurt aan de pistenbully. Dit rupsvoertuig ken je misschien van de skipistes waar hij de sneeuwmat weer netjes glad schuift. Hij heeft heel brede rupsbanden zodat hij met weinig druk over het gewas kan rijden. Bij Landschap Noord-Holland gebruiken we hem vaker om bijvoorbeeld rietland te maaien.

De pistenbully lijkt eigenlijk wel wat op de Truxor. Ze hebben ook hetzelfde nadeel: net als de Truxor kan de pistenbully de lisdodde afsnijden maar nog niet in één werkgang in bundels binden of (gehakseld) meenemen. De pistenbully maait het gewas en schuift het opzij. Er is een tweede werkgang nodig om het gewas op te rapen en naar de kade te brengen en verder te verwerken. Dat kost extra werk en kan ook de planten die het volgende seizoen weer moeten uitgroeien extra beschadigen.

Hergroei mogelijk beter

De pistenbully kan niet drijven zoals de Truxor, waardoor het waterniveau van het vak tijdelijk omlaag moet. Dat is mogelijk een voordeel. De Truxor moet voor voldoende weerstand de planten onder water afsnijden, de pistenbully knipt de stengels boven water af. We verwachten dat de planten die droog zijn afgeknipt beter teruggroeien.

Het vak na oogst met de pistenbully. We zijn benieuwd hoe de lisdodde weer teruggroeit.

Voorjaar wordt spannend

We hebben nu drie oogstmethodes getest die allemaal een voor- en een nadeel hebben. De pistenbully en Truxor komen op elke plek in het vak maar hebben een tweede werkgang nodig. De maai-zuig-combinatie kan alles in één keer maaien en verwerken maar komt vanaf de kade niet overal in het vak. We zijn dus heel benieuwd hoe de verschillende geoogste vakken dit voorjaar teruggroeien.